середу, 4 травня 2016 р.

ВЕЛИКДЕНЬ В УКРАЇНІ

Великдень — це свято воскресіння Христа, в якому з’єдналися християнські і язичницькі елементи. Великдень, якому передують сім тижнів Великого Посту, відзначають в першу неділю після весняного рівнодення і повного місяця. Це найрадісніше свято у провославних.
Український Великдень — це історичне поєднання язичницьких і християнських традицій. Великдень відзначали тисячі років тому як перемогу Світла над Темінню, Дня над Ніччю, Весни над Зимою. А Воскресіння Христа почали святкувати з 988 року, після хрещення Київської Русі. Деякий час обидві ці системи співіснували, потім людям було заборонено слідувати язичницьким традиціям, але згодом церква вирішила використовувати в ритуалах Великодня язичницькі звичаї, такі як фарбування яєць і випікання Паски.
Останню неділю перед Великоднем називається Вербною недільою. Цього дня в церкві святять гілки верби.
Тиждень перед Пасхою називається Великим, Святий, Білим або Чистим тижнем. В цей час прагнуть закінчити всю роботу до четверга, тому що з четверга працювати забороняється. «Чистий четвер» пов’язаний з ритуалом очищення водою.
У Пристрасну п’ятницю працювати не можна. У деяких місцевостях Святу плащаницю три рази проносять довкола церкви і після служби виставляють для поклоніння.

В суботу ввечері люди збираються в церкві на Великодню нічну службу, яка триває до самого ранку, коли священики благословляють їжу, яку принесли з собою віруючі. Після цього люди йдуть додому святкувати Великдень зі своїми сім’ями. Зустрічаючи інших людей, вони говорять: «Христос воскрес!», а їм відповідають: «Воістину воскрес!» Всі люди обмінюються поздоровленнями і дарують один одному крашанки.
Великодній хліб (паска) і фарбовані яйця — це символи українського Великодня, які обов’язково мають бути цього дня на столі. Паска випікається з дріжджового тіста у формі циліндра. Крашанка — це зварене розфарбоване яйце. Цього дня українські діти грають в улюблену гру: розбивання великодніх яєць. Якщо ви вдарите по яйцю когось іншого, і ваше яйце не розіб’ється, то ви — переможець.
Великодні яйця (крашанки і писанки) — це древній дохристиянський елемент, який відіграє важливу роль в великодніх ритуалах. Цього дня їх дарували або обмінювали. Існує також ритуал окроплення водою, який до цих пір проводять в Західній Україні наступного дня після Великодня — в Мокрий понеділок. Цей обряд проводить молодь — парубки зазвичай обливають водою дівчат.
У Великодні дні в Україні поминають померлих. Це роблять протягом всього тижня після Великодня, особливо в першу неділю після Великодня. Люди збираються на цвинтарях, приносять з собою їжу та вино, і поминають померлих, залишаючи частину їжи на могилах.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Акція «Відтворимо ліси разом»

15.09.2021 в межах  Акції «Відтворимо ліси разом» в закладі було проведено виховні години відповідної тематики. Учні молодших класів створюв...